white ceramic plate with paint brushes and paint brushes

Taideterapiasta

Miten taide ja luovuus voi edistää hyvinvointia?

Taiteen tekemisen ja taideterapian on lukuisissa tutkimuksissa osoitettu vaikuttavan myönteisesti ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin. Se on itseilmaisua taiteen keinoin ja taidetyöskentely on terapeutin ja asiakkaan vuorovaikutuksen väline. Taidetyöskentely mahdollistaa elämänhaasteiden työstämisen silloin, kun puhuminen on vaikeaa tai ajatuksille ei ole sanoja.

Taideterapia mahdollistaa mielen tiedostamattoman sisällön eli alitajunnan näkyväksi tulemisen. Muistot ja tunteet tallentuvat aivoihin kuvina, jolloin ne voivat tulla näkyviksi visuaalisin menetelmin. Tiedostamaton tuodaan tietoisuuteen taidetyöskentelyn keinoin.

Taideterapia on kehon ja mielen yhteistyötä, sillä taiteen tekemisessä eri aistit aktivoituvat. Maalatessa, piirtäessä tai vaikkapa muovaillessa olemme vuorovaikutuksessa taidemateriaalien ja työkalujen kanssa. Keho on mukana työskentelyssä, jolloin olemme läsnä tässä ja nyt.

assorted-color paint brush on brown wooden table top
assorted-color paint brush on brown wooden table top

"Mistä tiedän sopiiko taideterapia minulle?"

Halu käsitellä omaa elämää taiteellisin menetelmin on työskentelyn lähtökohta. Toiminnassa on kyse on matalan kynnyksen mielen hyvinvoinninpalvelusta, jossa painotetaan ratkaisujen ja muutoksen löytämistä ja se sopii kaiken ikäisille. Tarkoitus on lisätä hyvinvointia ja vahvistaa itsetuntemusta luovan työskentelyn keinoin. Taideterapia on keskusteluapua elämän haastaviin vaiheisiin ja ongelmien ennaltaehkäisemiseen. Osallistuminen ei vaadi taideosaamista, mutta se vaatii tahtoa ja uskallusta tarttua taidemateriaaleihin.

Taideterapia ei ole psykoterapiaa, eikä sovi yksittäisenä hoitomuotona vakavampiin mielenterveysongelmiin.

human face with paint
human face with paint

"Entä jos en osaa?"

Ei tarvitsekkaan! Taiteellinen tekeminen on työkalu, joka voi helpottaa asioiden käsittelyä, eikä tuotosten ole tarkoitus olla taiteellisesti korkealaatuisia. Materiaalit ja työtavat valitaan niin, että ne tuntuvat tekijälle luontevilta. Työtavat voivat olla kuvataiteen lisäksi muovailua, musiikkia, valokuvaamista tai vaikka kirjoittamista.

Osallistuakseen ei tarvitse olla taiteellista harrastuneisuutta tai luovaa osaamista.

flatlay photography of stuffs on white surface
flatlay photography of stuffs on white surface

"Tekeekö terapeutti tuotoksistani diagnoosin?"

Ei. Taideterapiassa asiantuntija ei tulkitse asiakkaan tekemiä töitä tai tekemistä, eikä arvostele niitä. Taiteentekijä on oman teoksensa tulkitsija ja terapeutin tehtävä on auttaa yhdessä pohtimalla tarkastelemaan elämää eri näkökulmista taiteen kautta.